Otok i grad Pag

Ljetujete na Pagu? Pobliže upoznajte destinaciju....

Otok Pag dugačak je preko 60 km i vrlo uzak širine od 2 do 9,5 km. Dužina obale iznosi 270 km što Pag ubraja u najrazvedenije otoke u Hrvatskoj. Površina mu iznosi 286,6 km2. Otok Pag je poznat i kao jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje. Prosječna godišnja temperatura zraka je 15 stupnjeva Celzijevih. Svaka, pa i malena uvala blago se spušta prema moru i ima pješčane plaže s finim, kristalnim pijeskom..

Uočljive su velike razlike između istočnog i zapadnog dijela otoka. Istočni dio otoka, okrenut prema kopnu, je nerazveden, strm, surova izgleda, visok, ukrašen mnoštvom grebena dok je zapadni dio otoka znatno niži, zeleniji, pitomiji. Posebnost i zanimljivost otoka Paga su izvori pitke vode i brojne vrulje u moru. Voda na otok stiže uglavnom ispod morskog dna s Velebitskih padina. Na otoku se nalaze tri slatkovodna močvarna jezera: Veliko blato, Malo blato i Kolansko blato. Iako se klimatske prilike na otoku ubrajaju u mediteranske, blizina Velebita čini svoje, pa tako utječe na biljni pokrov otoka – istočni dio je zbog jakih udara bure i jake posolice sasvim gol, ali usprkos tome na otoku se zadržao autohtoni zimzelen .

Pag je grad koji nudi mnoštvo sačuvanih spomenika kulture, gastronomske specijalitete i posve drugačiju prirodu s kamenim čarolijama. Na prvi pogled otok Pag je kamenit, surov obrubljen nebesko plavim morem, smješten pod krilom Velebita. Često ga se naziva ¨otokom kamena” ili Mjesečevim otokom zbog površine koja pruža pomalo i zastrašujuću sliku od bure bijelog, surovog kamena s toliko različitih oblika kakve samo priroda može napraviti i zauzeti čak 86% posto otočke površine.

Otok Pag je jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2.500 sunčanih sati godišnje. Njegova obala satkana je od čak 270 km prekrasnih šljunčanih plaža uz kristalno čisto more.Između više od tisuću jadranskih otoka, Pag je posve drugačiji od ostalih: ispod kamenog oklopa krije se stoljećima stvarano bogatstvo ruku vrijednih otočana koji su se uvijek morali više mučiti da bi nešto stvorili nego drugi. Zato ga vrijedi posjetiti, otkriti njegova toliko različita lica i uživati u njima.

IZVOR: TZ Grada Paga